Mini Cos

  • Coşul de cumpărături este gol

Jucarii pe care cei mici o sa le indrageasca si cu ajutorul carora isi dezvolta indemanarea

Joaca celor mici este munca lor, spunea candva Maria Montessori.

Si, desi piata este plina de jucarii de aproape toate formele si culorile, putine raspund nevoii pe care o sublinia Maria Montessori, fondatoarea stilului de educatie montessorian. Si mai putine ajung sa le fie cu adevarat utile copiilor sau sa le cucereasca pe loc inima si sa ii ajute sa se dezvolte armonios.

Ca sa urmam ceea ce Maria Montessori declara dupa ani de cercetare, ar fi nevoie ca atunci cand cautam jucarii sa alegem si in functie de aceste criterii:


- Jucariile alese ar fi bine sa permita un spatiu de eroare controlat – incat copilul sa poata remarca singur greselile si sa si le poata corecta, prin exercitiu
- Sa ofere stimulare senzoriala
- Sa incurajeze copilul sa isi foloseasca cat mai mult manutele, pentru ca asa se dezolta motricitatea fina
- Sa fie create din materiale cat mai naturale, in culori placute, deloc stridente

Si pentru ca vrem sa iti fie cat mai usor sa cumpanesti deciziile potrivite si sa faci, in final, alegeri intelepte pentru copilul tau, din prima clipa, am ales pentru astazi 5 jucarii care pornesc de la principiile materialelor din educatia montessori, dar pe care cei mici au toate sansele sa le indrageasca.

Jucaria care imita sunetul ploii

O experienta care stimuleaza vazul si auzul si este foarte potrivita pana la varsta de 2 ani. Chiar si dupa cele 24 de luni, insa unii copii se intorc la jucariile de acest gen, cu o muzicalitate aparte.

De ce e buna aceasta jucarie? In primul rand, pentru ca ii ajuta pe copiii mici sa inteleaga legatura dintre cauza (intorc jucaria) si efect (aud sunetul ploii) si le ofera increderea ca pot sa produca, de unii singuri, fara ajutorul unui adult, un efect puternic.

sunetul ploii

Triunghiul Magic

O jucarie buna de rontait, care stimuleaza si coordonarea dintre micutele maini si in plus, ii ajuta pe cei mici sa descopere culorile si sunetele prin joaca? Triunghiul magic este aceea!

Suprafata speciala pentru dentitie cu care este dotata jucaria maseaza si calmeaza gingiile in perioada aparitiei dintisorilor si in plus jucaria dezvolta imaginatia si coordonarea ochi-mana.

Vibratiile si sunetele jucariei vor starni interesul si la fel ca in cazul jucariei care imita sunetul ploii.

zornaitoare de lemn

Casuta Chicco Zoo

Sortarea este unul dintre jocurile prin care copiii capata o minte ordonata. Iata de ce casuta Chicco cu sortator de figurine si forme este o alegere buna pentru copiii de peste un an. Copilul invata 

sa-si foloseasca manutele pentru a explora lumea si dezvolta
nivelul de reprezentare. In plus cel mic capata incredere ca detine resursele necesare sa rezolve de unul singur situatii problema (forma X nu se potriveste in acel loc – care e solutia?)

jucarie sortare forme

Labirintul din lemn

Jucariile din lemn sunt materiale de studiu si exercitiu extrem de bune pentru cei mici: lemnul e un material prietenos, nontoxic, care poate sa fie prelucrat in nenumarate forme.

In cazul Labirintului din lemn, acesta este prevazut in mijloc cu un copac rotativ, care daca se invarteste si va invarti si animalutele din marginea jucariei.

labirint din lemn

Fluturasul magic

Puzzle-ul din lemn ii permite copilului sa inteleaga succesiunea in care trebuie sa faca un set de actiuni, ca sa ajunga la rezultat.

In cazul puzzle-ului stratificat, copilul intelege prin exercitiu ca anumite forme corespund unui anume contur. Apoi reuseste sa potriveasca forma in locul bun.

Puteti incerca acest joc doar cu prima forma la inceput (astfel incat copilul sa ajunga destul de repede la rezultat) si apoi, rand pe rand sa introduceti si celelalte forme. Dupa ce copilul capata incredere, va fi fascinat sa ordoneze toate formele de unul singur. 

puzzle stratificat

Va fi nevoie sa ii acordati incredere si sa ii permiteti sa exploreze si sa greseasca ori de cate ori e nevoie, fara sa il intrerupeti si fara sa va aratati nerabdarea.

Astfel, lectia pe care o invata este ca are resursele necesare sa se descurce singur, iar atunci cand nu le are, prin perseverenta le poate dobandi.

Regula rabdarii este valabila pentru toate jucariile, cand vrem ca cei mici sa gaseasca in acestea placerea jocului si sa primeasca lectii importante.

Daca vrei sa continui sa cutreieri prin lumea jucariilor, incepe calatoria ta cu un click aici. 

Alegeri inspirate iti dorim!

Related Articles

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate. *